Problemet har funnits länge. Boende och besökare på bland annat Malmen och Norrgårdsgärdet får cirkulera varv efter varv efter varv runt kvarteren för att hitta en ledig parkeringsplats. Och det är inte ens säkert man hittar en då.
En del av problemet är att många som jobbar på Kvarnholmen väljer att ställa bilen i de närliggande centrumområdena för att slippa betala. En annan att besökstäta verksamheter så som Kalmar Sportcenter gör att parkeringsplatserna går åt som smör i solsken även efter kontorstid.
Gratis är förvisso gott, men kravet från boende på att införa boendeparkeringar i områdena har haglat in genom åren, och nu har Kalmar kommun till slut tillsatt en utredning som ska ta reda på om det är möjligt.
De berörda områdena man tittar på är Malmen, Ängö, Norrgårdsgärdet och Bremerlyckan (inklusive Gamla stan). Där samlar kommunen nu ihop personer som vill ingå i referensgrupper och framföra sina synpunkter kring parkeringssituationen i sin stadsdel.
– Vi försöker få så mycket spridning som möjligt i grupperna, både tjejer och killar, yngre och äldre. Det har ringt in många människor genom åren och de har vi också fortsatt kontakt med, säger Stefan Larsson på Kalmar kommuns serviceförvaltning, som håller i utredningen.
Vad den kommer att mynna ut i är ännu inte klart, men mycket tyder på att drygt 3 000 parkeringsplatser, varav en stor del i dag är gratis, kommer att avgiftsbeläggas från och med nästa höst.
– Många har varit på oss och tycker att vi måste göra något. I dag har vi 100 procents beläggning i Norrgård – det finns 800 parkeringsplatser och lika många registrerade bilar i området. Det finns alltså i praktiken inte en enda ledig plats. Att avgiftsbelägga är det enda sättet man kan göra för att situationen ska bli bättre, för det blir inte fler parkeringsplatser, säger han.
Men då löser det inte grundproblemet – att det finns för få platser?
– Nej, det löser inte det problemet. Men det gör det smidigare för de som bor och har verksamhet i de här områdena. De kan betala för en månad eller år i stöten, och ska inte behöva springa och betala i automat eller sms.
Kommunen tittar också på möjligheten att förlänga parkeringstiden från 24-timmarsparkering till 7-dagars, och att på vissa gator i Norrgårdsgärdet införa parkering på båda sidor, säger Stefan Larsson.
Att stadsdelar som Ängö och Bremerlyckan, där det trots allt inte är samma parkeringskaos som på exempelvis Malmen, också ingår i kommunens planer beror på att gratisparkerarna troligtvis flyttar sina bilar dit i stället om de avgiftsfria parkeringarna på Malmen försvinner.
Hur fler avgiftsbelagda parkeringar kan påverka parkeringssituationen på andra närliggande områden, exempelvis Stensö eller i Oxhagen och Funkabo kommer också att utredas.
Beslut om att införa betalparkeringar i områdena tas i vår av politikerna i servicenämnden och samhällsbyggnadsnämnden, efter det att utredningen är klar. Går förslaget sedan igenom fullmäktige kan betalparkeringar införas redan till nästa höst.