Quantcast
Channel: 24kalmar.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331

Ny bok om dubbelmordet på norra Öland

$
0
0

– Det började med att jag såg i kyrkoböcker att det var en person i min by som blivit dömd till döden för mordbrand, och det stod att han skulle mista livet genom halshuggning. Han hade bott på en gård som jag hade passerat flera gånger på väg in till Borgholm, berättar Kerstin Eva Hellman, som är pensionerad studie– och yrkesvägledare boende i sörmländska Strängnäs med rötter i byn Bredsättra på Öland.

Hon släppte släktforskningen och började i stället gräva i mordbrandshistorien, och blev en flitig besökare på riksarkivet i Stockholm där hon samlade material. Intresset mynnade ut i en bok som beskriver fem olika berättelser om fem olika brott på Öland under 1800-talet.

Den första boken blev startskottet för en serie om brott och straff på Öland: I uppföljaren flyttade Kerstin Eva Hellman perspektivet till 1900-talet och en ny historisk mordhistoria – denna gång om en kyrkoherde i Runsten som mördade sin kollega.

När det blev dags att skriva om 2000-talet var valet av brottsfall enkelt: Dubbelmordet i Flakeböle på norra Öland 2012 är en av de mest omfattande och uppmärksammade mordutredningarna i Kalmar län i modern tid.

– Det är ett sådant grovt brott, och det var så förskräckligt att han hade ihjäl sina nära vänner. Jag har hört hur rädda många på Öland var under den tiden, och hur de kunde andas ut först när han blev dömd, säger hon.

Research har hon gjort genom att läsa tusentals sidor av förhör, tekniska protokoll och referat från rättegången mot Pierre Karlsson 2013-2014.

En viktig del av boken handlar om att belysa hur viktigt det är med bevis, och att rättssamhället inte dömer någon på lösa grunder, säger hon. Rykten och hörsägen öppnar upp för ett samhällsklimat där människor bli dömda på förhand, innan en dom har fallit:

– Människor läser ibland bara rubrikerna, lite ytligt sådär. Och det ena ger det andra, ryktena går och en höna blir till en fjäder. Jag har inte lekt polis, utan ville skriva en dokumentär berättelse om vad som hände. Jag ville presentera sanningen.

Vad är det som intresserar dig just med brott på Öland?
– Öland kallas ju solen och vindarnas ö, finns det nåt som låter mer romantiskt än det? Och sen sker det sådana hemska saker. Brottet är människans följeslagare var man än befinner sig.

Boken trycks just nu och kommer att släppas under Ölands skördefest. Då kommer Kerstin Eva Hellman även att berätta om boken, på fredagen i Össby och på måndagskvällen i en öppen föreläsning på biblioteket i Färjestaden.

Hennes böcker ingår numer i Ölandssamlingen på Borgholms bibliotek.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331