Mellan Trafikverkets lokaler och E22 har den plötsligt växt fram, Kalmars nya brandstation. I januari 2017 ska anläggningen vara redo för brandkårens inflyttning, men det är mycket som ska falla på plats innan dess.
– Nu håller vi på att resa den tredje etappen väggar och gjuta golv. Snart är takläggningen igång också, säger Anders Frid på Hansa Bygg, platschef vid bygget.
Tillsammans med projektledare Stefan Laursen ger han en guidad tur i det tomma skelett av byggnaden, som ska bli samhällets tryggaste punkt i nöd. Det är också den största utmaningen med anläggningen.
– Det är väldigt hårda krav på säkerheten, och installationen till räddningscentralen. Det ska ju vara inbrottssäkert, skottsäkert och gastätt. I krigstid och vid gaslarm ska brandstationen kunna fungera som en sambandscentral, säger Stefan Laursen.
Med de höga säkerhetskraven måste stationen alltid vara i drift. Vad som än sker. Anders Frid pekar ut en yta precis intill huvudbyggnaden.
– Här ska det byggas en mast, 48 meter hög. Det är bara för räddningscentralens kommunikation, så att den fungerar oavsett vad som händer, säger Anders Frid.
– Och här bredvid byggs reservkrafter, så de ständigt ska ha ström, tillägger Stefan Laursen.
Bygget sträcker sig också en bit utanför själva stationen. Det måste byggas en utryckningsväg som ansluter till Erik Dahlbergs väg, som också ska anpassas för brandkåren.
Blinkande trafikljus kommer synas både från E22 och inifrån centrum, och vid utryckning får övrig trafik hålla sig i höger körfält för att lämna plats åt brandkåren till vänster.
Totalytan för den nya stationen blir 6 500 kvadratmeter, därmed betydligt större och mer modern än 111-åringen inne på Kvarnholmen. En del klassiska inslag följer dock med.
Bygger ni någon glidstång?
– Jadå, det kommer vi ha. Men om de åker på den vet jag faktiskt inte, kanske är det mest för syns skull, säger Stefan Laursen.