Genom en glipa i dörren går att se ett antal madrasser direkt på golvet i den stora lokalen. Några kvinnor sitter på madrasserna, barn rusar omkring i lokalen och leker. Någon går ut och tar en cigarett.
Ingen utomstående släpps in i det nedlagda leklandet i Berga industriområde som sedan ett dygn tillbaka fungerar som Kalmars första ankomstboende för 150 flyktingar.
Väktare kontrollerar ingången och tar namn och identitetshandlingar på alla som går in. Finns man inte med på listan kommer man inte in.
De senaste dygnet har varit hektiskt för Britt Dicksson, ordförande i Röda Korset Kalmar och den som samordnar frivilliginsatserna på plats.
I ankomstboendet, som ska vara bemannat 07.30-21.00 jobbar ett 40-tal volontärer och 4-5 tolkar. Och det har inte varit något problem att hitta frivilliga – även om man ständigt söker fler händer som kan hjälpa till.
– Vi väljer säkra individer som vi känner, eftersom vi vet att vi har det här flyktinghatet i samhället, säger Britt Dicksson.
Mottagandet har fungerat smärtfritt och logistiken har fungerat hittills, säger hon, även om allt man gör görs för första gången.
Men stressen över att vara på flykt och bo på madrass i ett tillfälligt boende sätter sina spår. Sedan i går har två boende fått hämtas med ambulans och ligger på torsdagseftermiddagen kvar på sjukhuset, berättar Britt Dicksson.
Flera av människorna som kommit till ankomstboende är sjuka:
– Det är förkylningar och ögoninflammationer bland annat. Det är många som är i dålig kondition, och många som sovit dåligt i natt, säger hon.
Landstinget är underrättade, och Berga och Norrlidens vårdcentraler, som har ansvar för upptagningsområdet där ankomstboendet ligger, är de som man i nuläget hänvisar till.
Men redan nu finns det engagerade Kalmarbor som även vill hjälpa till med den delen av mottagandet.
Johan Schygge, läkare på medicinkliniken på Länssjukhuset i Kalmar har tidigare engagerat sig i att hjälpa till med läkarundersökningar för EU-migranter på Salve.
Nu har har gjort ett upprop på Facebook för att få ihop fler som kan hjälpa till, gärna vårdkunniga.
– Dels tror jag det är viktigt att man kommer dit och får en överblick. Att man till exempel går runt och ser till att folk har sina mediciner. Det kan vara diabetiker eller människor med andra kroniska sjukdomar som inte har kunnat hämta ut sin medicin. Sen kan det handla om småkrämpor, man vet ju inte när de undersöktes sist av doktor om de har varit länge på flykt. Det känns som en viktig avstämning så att alla som behöver kan undersökas, säger Johan Schygge.
Hälsokontroller av asylsökande sköts normalt av landstingets flykting och asylhälsovård i Hultsfred. Men i det akuta läget, och när flyktingar inte blivit anvisade något boende i länet så kan det dröja det innan man får en första läkarundersökning.
När flera människor vistas på samma plats finns också risk att sjukdomar sprids, säger Johan Schygge:
– Det ställer krav på handhygien och annat. Bryter det ut någon magsjukeepisod så är det förstås ökad risk att bli smittade av varandra, säger han.
Redan nu har han fått svar från en läkare och sjuksköterska, och man kommer tillsammans åka till ankomstboendet på fredagen.