En del människor hoppar upp ur sängen och känner sig redo att möta en ny dag så fort de slår upp ögonen. Men för andra är det motigare. Om du är morgon- eller kvällstrött beror främst på två olika komponenter, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet och föreståndare för Stockholm Stress Center.
– Det finns en genetisk komponent och en miljöbetingad, där den biologiska klockan har en senare inställning hos vissa människor. Den går långsammare och det tar kanske 25 timmar att snurra ett dygn vilket innebär att de alltid kommer att släpa efter lite och kämpa mer för att anpassa sig, säger han till tidningen Metro.
Det ursprungligt naturliga är att lägga sig klockan åtta på kvällen och stiga upp klockan fyra på morgonen.
– Morgontrötthet är till stor del självförvållat. Det beror mycket på att vi har förlagt aktiviteter senare än förr.
Orsaken till att det kan vara jobbigt att kravla sig ur sängen på morgonen beror främst på hur mycket ljus vi utsätts för på kvällen.
– Tar man ut morgontrötta människor i naturen och tar ifrån dem mobiltelefoner och klockor blir de väldigt snabbt närmast morgonmänniskor.
Enligt Torbjörn Åkerstedt, kan det vara ganska besvärligt att motverka morgontrötthet.
– Man måste gå upp klockan sex på morgonen och sedan se till att det är mörkt på kvällen och så får man skjuta lite på tiden varje dag och hålla på så i några dagar, säger Torbjörn Åkerstedt.
Text: Nanna Jami