Quantcast
Channel: 24kalmar.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331

I Am Home: ”Vi vågar pröva nya saker”

$
0
0

Hur ändrar man på en marknad som i princip har gjort allt på samma sätt sedan 40-talet? Fråga Niklas Andersson, VD på Projektutvecklingsbyrån I Am Home.

För två år sedan träffades han och Jens Dahlkild för att börja spåna på en idé om hur man kan göra bostäder som bättre passar för hur vi lever, verkar och bor idag.

– Det mesta av det som byggs idag görs utefter en prototyp som skapades för cirka 70 år sedan och den är anpassad efter kärnfamiljen. Det är egentligen inte så konstigt eftersom det är den starkaste ekonomiska gruppen, men idag passar hälften av hushållen inte in i den kategorin, säger Niklas Andersson.

De hittade en idé som var värd att pröva. Niklas berättar att det är svårt att bygga bra bostäder som vanliga människor har råd att bo i. Genom att fokusera på två aspekter av hållbarhet, den sociala och den ekologiska, har I Am Home hittat förutsättningar för att skapa bra men också prisvärda hem.

– Genom att försöka minska lägenheterna utan att göra att de känns mindre så kan vi erbjuda en okej hyra som kompenseras med extra utrymme som man bara behöver då och då. Allt annat är slöseri med dina resurser som hyresgäst, mina som byggare och samhällets resurser i form av mark. Genom att göra på detta sättet så blir det även mindre byggmaterial, förklarar han.

I Am Home introducerades för kalmarborna genom att de vann en markanvisningstävling som kommunen utlyste för tomten Tallbocken vid Norra Vägen. Juryn gillade det nystartade företagets idé bäst och nu kommer det att byggas ett hus med 58 nya lägenheter där under I Am Homes regi.

– Jag, Jens Dahlkind och Magnus Petersson från Multibygg drog igång det projektet vid denna tiden förra året och det gick ju riktigt bra. Vår drivkraft är att vi vill ompröva ”sanningarna”. När vi börjar skrapa på ytan så upptäcker vi att man kan börja gräva djupare. Vi bygger till exempel våra hus med trästommar vilket länge har varit en sanning att det inte är optimalt. Men det stämmer inte då rejäla trästommar både är förnybara och binder koldioxid.

Sedan några månader tillbaka har I Am Home tagit möjligheten att, under relativt lugna förhållanden, hitta sin roll och utveckla det som de gör bäst.

– Idag har vi nischat oss helt och hållet mot projektutveckling. Tallbocken är ett projekt som vi har tagit för att äga långsiktigt men de nya projekten har endast en projektutvecklande roll, säger Niklas Andersson.

Det börjar med att en kommun eller privat aktör har mark där de vill bygga eller göra något fint, då kliver I Am Home in för att realisera idéerna och sätta dessa på papper. Det handlar om att hitta lösningar som inte redan finns. De följer sedan med hela vägen tills bygget är klart, då kliver de av.

– För att jobba hos oss så får man inte vara rädd för att våga pröva nya saker. Vi söker efter tänkare och drivna människor vilket är ett genomgående spår i vår rekryteringsprocess.

Just nu har de tre aktuella projekt på gång i Kalmar. Det är Tallbocken, Stallet på Svensknabben och nya kooperativa lägenheter i Snurrom.

– Vi har en del andra projekt i ”pipen” som jag inte kan avslöja än. En av våra utmaningar är att vi är nya på marknaden vilket gör att vi nästan överpresterar i våra projekt. För oss är de kristallklara redan från början och vi vill hela tiden bevisa att vi kan eftersom vi inte har tidigare projekt att visa upp, säger Niklas Andersson.

Eftersom I Am Home är ett nystartat företag finns det ännu inget fullständigt bokslut men Niklas Andersson säger att prognoserna visar att de troligtvis kommer att omsätta runt 100 miljoner under 2017. De tittar även på att anställa fler personer.

– Vi har ett uttalat mål att vara den främsta projektutvecklaren i Sverige, inte i volym utan i kvalitet. Vi är med i tätklungan men vi är inte riktigt längst fram än. Ganska snart vill vi även påbörja våra första projekt utanför Kalmar, där är Växjö och Örebro mest intressanta.

Niklas Andersson har erfarenhet av att bo och jobba i Stockholm och märker av vissa skillnader i företagsklimatet mellan huvudstaden och Kalmar.

– Stockholmsborna har ofta en stereotyp bild av hur det är på landsbygden och jag kan säga att Kalmar inte passar in i den. Visst är det ett lite mer långsamt tempo här men det är inte mindre effektivt för det. Det finns en vilja och ett driv som jag misstänker har att göra med det småländska entreprenörskapet. Det är även en mindre stad vilket gör att det blir mer fokus på vad som händer.

Kalmar kommun har också alltid varit en vän. De har haft förtroende för oss trots att vi är nya. Det känns signifikativt för Kalmar, avslutar Niklas Andersson.

Här hittar du alla reportage från Veckans Företag

Veckans företag
Vet du något företag som vi borde skriva om? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331