Emanuel Karlsten är en av landets mest profilerade experter inom digital journalistik och sociala medier. Tillsammans med medieanalytikern Olle Lidbom, som även var expert i utredningen om framtidens presstöd, pratade de om 24-koncernens framfart i populära “Mediepodden”.
Ett av ämnena som avhandlades var hur framtidens journalistik ska bedrivas och finansieras. Då valde Emanuel Karlsten att lyfta fram 24-koncernens sajter som ett lyckat exempel.
– LindmarkMedia såg möjligheten att skapa en affär. De hade hela den lokala annonsmarknaden i sin plånbok och de visste att de behövde bygga upp volym på en lokal tidningsajt i Kalmar, säger Karlsten i podden.
LÄS MER: Kraftigt besöksrekord för 24-sajterna: “Fantastiskt kul”
– På tre månader hade de fått ihop volymen och tillräckligt mycket pengar för att tjäna in kapitalet de hade investerat och de började gå med vinst.
Efter 24Kalmar följde i tur och ordning 24Nybro, 24Blekinge, 24Malmö, 24Bödasand, 24Emmaboda samt 24Kristianstad, som lanserades i början av oktober.
– Det här har hänt på bara två år. Då är det mer utifrån ett affärsperspektiv, att nischen kan vara någonting som vi kan göra på flera olika ställen. Det fina är att det håller på att hända, inte bara på affärsnivå, det händer även på individuell nivå, säger Emanuel Karlsten.
LÄS MER: 24Kalmar fyller två år: “Har varit en otrolig resa”
Han menar att 24-koncernens pigga journalistik i kombination med den lyckade affärssidan är ett gott exempel på hur framtidens journalistik kan se ut.
– Jag tror att om vi ser det som någonting fint idag kommer vi se affären imorgon. Det kommer vara uppenbart för var och en att det är så här vi behöver organisera oss för att göra journalistik som är intressant och relevant, analyserar Karlsten.
De traditionella tidningshusen brottas sedan länge med vikande annonsintäkter, fallande upplagor och sparpaket, både på riksplanet och lokalt. Så sent som förra hösten aviserade Karlskronabaserade tidningarna BLT och Sydöstran att ett 20-tal tjänster skulle försvinna.
– Detta betyder att det egentligen aldrig är journalistiken som har varit hotad, utan att det är mediehusen som har varit och är hotade, säger Emanuel Karlsten.
Den som vill lyssna på hela avsnittet av Mediepodden hittar det här.