- Ett lagförslag i Finland har skapat debatt i Kalmar. Förslaget, som vill göra det möjligt att flytta på mobbaren i stället för offret, kommenterades i början av veckan av Lasse Johansson (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Kalmar kommun.
– Vi får inte flytta på något barn över huvud taget. Så för att kunna flytta på ett barn skulle det krävas en lagförändring även här, sa Johansson då.
Nu får han mothugg från psykologen, författaren och föreläsaren Christer Olsson som menar att det i Sverige visst är tillåtet att flytta på mobbaren.
– Jag reagerar mot att Lasse Johansson säger att kommunen inte har någon möjlighet att flytta på mobbaren. Detta är inte sant, säger Olsson och hänvisar till en lagändring som kom redan 1 juli 2007*.
Olsson är mycket kritisk till att Johansson, i sin position, inte verkar vara medveten om skollagen.
– Som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden visar han remarkabel okunnighet. Det är beklämmande att kunskapen inte finns. Sedan är det förstås ironiskt att lagen faktiskt har använts i Kalmar, säger han och poängterar att mobbare i kommunen redan har tvingats byta skola.
En undersökning av Aftonbladet från 2013 visar att Kalmar kommun då var en av få kommuner som faktiskt hade använt sig av tvångsförflyttning av mobbare. Av de totalt 169 svarande kommunerna var Kalmar en av 13 som hade använt sig av den nya lagen.
– Lagen gör det möjligt att flytta på mobbaren i alla kommunala skolor och särskolor, där är kommunfullmäktige huvudman. Fristående skolor har inte samma möjlighet, säger Olsson och fortsätter:
– I skarpt läge exponeras ofta skolornas feghet och det slutar med att den som blir mobbad tvingas att flytta på sig. Det är oerhört mycket vanligare att man flyttar på offret i stället för mobbarna.
Efter att Lasse Johansson fått ta del av kritiken medger han att även om svensk skollag stödjer tvångsförflyttning av en mobbare är det någonting som han vill undvika.
– Jag kollade upp det med vår jurist och ja, det går tydligen. Det visade sig att det man kan göra är att flytta på mobbaren om allt annat har testats. Men min huvudtanke är ändå att man inte löser problemet genom att flytta runt elever – även om det finns saker i lagen som gör att vi kan det, säger Johansson och fortsätter:
– Vi vill jobba med problemet att folk inte börjar mobba från första början. Därför flyttar vi inte på offer heller. Vår inställningen är att ingen ska behöva flytta utan att man ska lösa problemet.
Att Kalmar enligt Aftonbladets studie är en av få kommuner som faktiskt har använt sig av lagen från 2007 kan Lasse Johansson inte bekräfta eller dementera. Varken han eller hans närmaste medarbetare kommer ihåg om det har funnits ett fall eller inte.
– Under min tid har vi aldrig fått en förfrågan från någon rektor om tvångsförflyttning, säger Johansson, som tillträdde sin nuvarande post för snart två år sedan.
Här kan du läsa hela Christer Olssons insändare till 24Kalmar.