Gymnasieförbundets förbundschef Joachim Håkansson inledde med att säga att de, efter den omfattande utredningen, inte har kunnat konstatera att någon elev har kränkts vid kårens aktiviteter under läsåret.
– Styrelsen är enig, vi är självklart emot nolltolerans. Nu har vi tagit beslut om åtgärder enligt en åtgärdsplan, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd och gymnasieförbundets ordförande.
Så här ska skolorna göra för att förebygga att kränkningar förekommer:
Stagenliusskolan
Både skolledningen och elevhälsan vid Stagg anser att det förebyggande arbetet kring kränkingar i skolan måste tydliggöras och stärkas.
“Vår övertygelse är att vi inte genom förbud, information eller att prata om tolerans ger det resultat vi är skyldiga att leverera”, skriver skolan i utredningen.
Nu ska värdegrundsarbetet “vävas in i den dagliga verksamheten”, istället för att och främst arbeta med frågorna vid enstaka punktinsatser under läsåret.
– Det handlar om kraftfulla utbildningsinsatser, på alla plan, säger Stagneliusskolans rektor Stefan Regebro.
Det ska även tas fram stödmaterial utifrån olika teman, som HBTQ, jämställdhet, likabehandling och sexuella trakasserier. Det blir också utbildningsinsatser för kårstyrelse och sektioner samt uppföljande processhandledning kring frågorna.
Två andra punkter i Stagneliusskolans plan är att “förmå vår elevkår att byta strukturer som exkluderar elever” och att tydligt markera från kårens och skolans sida att det råder en nolltolerans för sexistiska, alkohol- och drogpositiva budskap.
Lars Kaggskolan
– Utredningen visar på ett behov av att utveckla Lars Kaggskolans, elevkårens och sektionernas värdegrundsarbete, säger Jonas Hallén, rektor.
En del av åtgärderna är att skolledningen mer kontinuerligt ska träffa kårstyrelsen och prata om deras verksamhet.
– Vi upplever idag att skolan och kåren gör ett gott arbete i de här frågorna, säger Jonas Hallén.
Det ska bli mer utbildning av kåren. Skoledningen ska även träffa tränarna och rugbyansvarige inför rugbyn. Elevkåren säger själva att de har utrett sina maktstrukturer och har sett över problemet.
Ett av kårens uppdrag är att utse en ansvarig som håller koll på bilder och annat material i sociala medier.
Jenny Nyströmsskolan
“Det behövs en större transparens i sektionernas aktiviteter”, skriver skolan i utredningen.
De utlovar hårdare tag mot de elever och kårer som inte följer reglerna och de värdegrunder som finns.
“Det är konsekvenserna som styr vårt beteende. Konsekvenserna ska tydliggöras för sektionerna och om de inte lever upp till ett arbete som är inkluderande, främjande och fritt från kränkningar.”
Skolan kräver en större insyn framöver och sektionerna ska bland annat redogöra för hur de rekryterar och bjuder in sina jämnåriga kamrater.
Jenny Nyströmsskolan ska inte ha några sektioner med enbart killar eller tjejer.
“Vi ska eftersträva sektioner där många elever har lust att delta. Det bör vara gemensamma intressen och kamratskap som ska utgöra sektionernas grundpelare”.
Dzenita Abaza (S) avslutade med att säga att det förebyggande arbetet redan är igång.
– Det börjar idag, säger hon.