Förra året var det många som med reagerade med bestörtning när brännskadade vildkaniner sprang ut ur majelden på Skälbys valborgsmässofirande.
Händelsen ligger till grund för 4H-gårdens beslut att helt skippa valborgsfirandet på Skälby i år – ett beslut som applåderades av många.
Men på många andra håll i Kalmar brinner majeldar på lördag. Det krävs inget särskilt tillstånd för att elda, däremot ger brandkåren rekommendationer för att öka brandsäkerheten.
– Det är samma rekommendationer som för all eldning utomhus. Att man har själv ett ansvar när man tänder på, att man måste ha släckredskap i närheten, och tänker på djur som kan ligga i djur i högen, säger Gert Friberg, räddningschef på Kalmar kommun.
Att skydda djuren när man eldar är dock inget som regleras i lag, säger han. Någon tanke på att, likt vissa kommuner förbjudit fyrverkerier och smällare, förbjuda majeldar är inte heller aktuellt i Kalmar.
I princip skulle kommunen kunna besluta i de lokala ordningsstadgarna om att majeldar förbjuds inom ett visst geografiskt område, men det är inget man ens överväger i nuläget.
– Det är inte acceptabelt att djur dör för att vi ska elda, men det här har ju inte varit något stort problem innan. Det är en fin tradition, och synd om man ställer in det helt, i stället för att jobba för att komma åt problemet, säger Kajsa Hedin (M), vice ordförande i servicenämnden och får medhåll av ordförande Ingemar Einarsson (C):
– På det stora hela är det en fin tradition. Det ska inte servicenämnden gå in och riva i, säger han.
Tina Burvall på Skälby 4H-gård tog beslutet att inte ordna valborgsfirande i år, med hänvisning till att det finns kaninbon och fåglar som lägger bon i rishögarna. Men hon driver inte någon generell förbudskampanj mot majeldar, säger hon.
– Nej det har vi väl egentligen inga synpunkter på. Det är en stark gammal tradition, så det vore tråkigt om den helt försvann. Men det viktiga är att man verkligen garanterar att inte några djur kommer till skada, man måste vara mer noggrann än vi kanske varit förr om åren.
Om det inte går att garantera, ska man då ha en majbrasa alls, tycker du?
– I Norrliden har man löst det med att ha en väldigt liten brasa. Om man tänker att det är på typ “grillnivå” går det ju bra, det är de stora projekten som kräver lång förberedelsetid som ställer till problem när djuren bygger bon. Så det är kanske är bättre med många små eldar än en stor.