Det är en trend som vägrar släppa taget. Det vikande medlemsantalet i Svenska kyrkan har noterats år efter år, ända sedan Svenska kyrkan delades från staten år 2000.
Inte heller i Kalmar visar den nedåtgående medlemstrenden några tecken på att ändras. I Kalmar har antalet medlemmar minskat med 288 personer under 2015.
– Det följer det normala, det är inga överraskningar. Det här är en utveckling vi sett enda sedan år 2000 och jag tror inte vi nått botten än, säger Peter Wänehag, kyrkoherde i Kalmar pastorat.
Framför allt påverkas Kalmar pastorats siffror av den så kallade generationsväxlingen: Fler gamla medlemmar dör än det är som blir nya medlemmar genom exempelvis dop och konfirmation.
I vissa församlingar där tidigare 100 procent av de nyfödda döptes ligger man numer på 50-60 procent.
Men det är även en hel del som gjort ett aktivt val att lämna kyrkan under fjolåret: 440 personer närmare bestämt. Flest är det som valt att lämna i Kalmars mest centrala församling: Kalmar domkyrkoförsamling.
– Det finns nog en hel del studenter i den gruppen. Det är många studenter som bor centralt i Kalmar, som just flyttat hemifrån och för första gången fått kontroll över sin egen ekonomi, och då fattar man det här beslutet för att spara pengar, säger Peter Wänehag.
Däremot syns ljusning på en punkt: Allt fler gör det aktiva valet att gå med i kyrkan. Antalet aktiva inträden har gjort en rekordökning totalt sett i landet – den största på 20 år, rapporterar Kyrkans tidning.
Den försiktiga tillströmningen syns i Kalmar, där 33 nya medlemmar har tillkommit under 2015.
– Det kan vara äldre människor som närmar sig livets slut och börjar tänka mer på de här frågorna, sen finns det en del föräldrar som haft positiva upplevelser vid barnens skolavslutningar och därför valt att gå med, säger Peter Wänehag.
Även kyrkans tydliga ställningstagande för ett generöst flyktingmottagande och för homosexuellas rätt till vigsel i kyrkan bidrar med fler medlemmar till kyrkan – men minst lika många väljer att lämna kyrkan av samma anledning, säger Peter Wänehag.
– I de här tillspetsade frågorna så tar nog inträdena och utträdena ut varandra.
För att få fler medlemmar måste kyrkan jobba mer på det individuella bemötandet, tror kyrkoherden. Sedan dryga året tillbaka tas alltid personlig kontakt med varje person som anmäler att den vill gå med i Svenska kyrkan.
– Det gäller för Svenska kyrkan att vänja sig vid att det är frivilligt för människor att vara med. De själva äger frågan om de vill vara kvar och då är det viktigt att de blir bemötta på ett bra sätt och att kyrkan finns till för just dem.