Quantcast
Channel: 24kalmar.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331

Doldisutbildningen i Kalmar ger jobbgaranti

$
0
0

De sitter i samma byggnader och är organisatoriskt inordnade under Sjöfartshögskolan. Men studenterna på drift och underhållsprogrammet på Linnéuniversitetet har sina jobbutsikter på land.

I en labbsal på sjöfartshögskolan träffar 24Kalmar studenterna Ali Sultani och Peter Jonsson. De är just i färd att göra en så kallad “uppkörning” i reglerteknik: Det är upp till bevis om deras förprogrammerade styrsystem fungerar på det lilla ångkraftverket i miniatyr som surrar bakom en glasvägg.

Ali Sultani sitter vid datorn och styr temperatur, tryck och och flöde i den lilla kraftverket. Han hoppas på ett jobb på kraftvärmeverk i framtiden.

– Jag läste det ettåriga driftteknikerprogrammet i Örebro men var sugen på mer. Då sökte jag mig hit. Jag tror att det behövs mycket folk, och det ser bra ut med jobb i framtiden, säger han.

Jobbutsikterna för utbildningens studenter kan nog snarare beskrivas som “lysande”. För åtta månader sedan sprang sjutton nybakade studenter ut från utbildningen i Kalmar med färdiga avgångsbetyg – av dem har samtliga jobb i dag, berättar universitetsläraren Henrik Wärnberg.

– Vi har länge vetat att “driftarna” får jobb, vi har arbetsgivare här jämt som fiskar kompetens, men att såhär många hade fått relevanta jobb i branschen fick vi veta först när vi började kolla närmare på det, säger han.

Numer hittar man studenterna på arbetsplatser som OKG i Oskarshamn, Eon i Norrköping, Nybro Energi, Kalmar vatten och Siemens i Finspång. Jobbmöjligheter finns också på stora sjukhus, med fastighetsskötsel och med vind- och vattenkraft – bland annat.

Utbildningen i Kalmar har funnits i över trettio år och började som en avknoppning av sjöingenjörprogrammet – allt eftersom efterfrågan och intresset bland studenter att jobba på land ökade så gjordes utbildningen om.

I dag läser studenterna ett treårigt kandidatprogram och får jobb som driftstekniker, driftsingenjörer eller underhållstekniker.

– När folk i Kalmar tänker på Sjöfartshögskolan så tänker man att där utbildas kaptener. Driften glöms ofta bort, vilket är lite synd eftersom det är en så bra och uppskattad utbildning, säger Henrik Wärnberg.

I en annan laborationssal sitter ett 20-tal studenter vid simulatorer. På skärmen framför dem har de en kopia av kraftvärmeverket i Västerås och övar bland annat på att starta upp anläggningen och att göra felsökningar genom datorn.

Therese Meissner är enda tjej i hennes klass – könsfördelningen på drift och underhållsprogrammet lämnar en del att önska ur det perspektivet. Men hon trivs bra, säger hon. Hon bytte sjöingenjörsutbildningen mot drift- och underhåll och går nu sitt andra år på programmet.

När jag var ute på sjön på praktik var det uppdelat två veckor på däck och två veckor i maskin. Jag trivdes absolut bäst i maskinrummet och sjölivet var inte riktigt min grej. Jag ville hellre jobba på land.

Med en driftsingenjörsutbildning i ryggsäcken kan man välja och vraka mellan stora arbetsgivare, säger hon.

Unga människor i dag kanske inte drömmer om ett jobb på kraftvärmeverk, men det är på storföretag företag som exempelvis Siemens och Vattenfall man också har möjlighet att göra karriär snabbt, och testa på olika saker.

– Jag hoppas på att få ett jobb på Siemens som gasturbinuppstartare. Då åker man world wide och jobbar på olika anläggningar. Det vore också kul att jobba med kärnkraft, med att hantera avfallet, säger Therese Meissner.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9331