Att blanda fossilt flygbränsle med miljövänligt biobränsle från exempelvis gammal frityrolja, sopor eller skogsrester går alldeles utmärkt – och har testas nu bland annat på flygplatsen Gardemoen i Oslo.
Nu ska Kalmar Öland Airport testa om biobränsle kan blandas in i bränsletankarna på flygplatsen i Kalmar:
– Det är precis samma kolkedja med samma egenskaper så man kan blanda rakt av. Det är samma produkt, och är dessuotom koldioxidneutralt, säger Ola Herrloff, säkerhetschef på Kalmar Öland Airport.
I dag är biobränsle 2-2,5 gånger dyrare än fossila flygbränslen – och mellanskillnaden hoppas flygplatsen att flygresenärerna ska vilja vara med och betala.
Redan i dag finns det en “grön fond” på nationell nivå, Fly Green Fund, som startades i somras. Konceptet bygger på att privatpersoner och företag som flyger mycket ska kunna betala in en avgift årligen till fonden som i sin tur köper in flygbiobränsle till flygplatser.
I dag samarbetar fonden med bland annat SAS, KLM och Swedavia och är i gång att sluta sina första årsavtal med företag.
Kalmar Öland Airport kommer nu att importera initiativet till Kalmar och starta en regional grön fond. Fonden ska börja marknadsföras lokalt den 1 maj.
– I dag är det många större företag som klimatkompenserar på olika sätt. Om man flyger mycket i företaget är det här ett sätt att satsa pengarna i stället. Detsamma gäller kommun och landsting som har mål om fossilfria resor. Ju mer pengar vi har i fonden desto större volymer biobränsle kan vi ta in och i förlängningen kan fonden avveckla sig själv, säger Ola Herrloff.
Med en finansiering på 1,5 miljoner per år räknar flygplatsen med att man har råd att blanda i fem procent biobränsle i tankarna.
Det långsiktiga målet är att hälften av bränslet som tankas från flygplatsen ska vara CO2-neutralt. Men för det krävs också fler som producerar flygbiobränsle. I dag finns bara tre anläggningar: Två i Kalifornien i USA och en i Finland.
Ännu har ingen vågat dra i gång en anläggning i Sverige – just för att marknaden än så länge är liten.
I Småland finns en stor skogsnäring – och skog kan också bli flygbiobränsle. Skulle någon i Kalmar län starta en anläggning så skulle en sådan kunna förse hela sydöstra Sverige och Kastrups flygplats med bränsle, tror Ola Herrloff.
– Den stora grejen här är att få upp produktionsvolymer, så att priset på bränslet sjunker. Vår ägare, kommunen, skriver i våra direktiv att Kalmar Öland Airport ska vara en aktör som driver på utvecklingen mot minskade utsläpp, och det är det vi försöker göra nu. Om vi kunde på sikt få i gång en produktion i vår region vore det förstås jätteroligt. Det skulle leda till många arbetstillfällen, och råvaran har vi ju redan, säger han.
Kalmar Öland Airport har ansökt om bidrag för projektet från Naturvårdsverket för biobränsleprojektet, och inom kort kommer styrelsen ta ställning till om man själva ska finansiera biobränslet i väntan på att fler aktörer ska ansluta sig till den nya gröna fonden.